Change language to ENGLISH

BORSTRECONSTRUCTIE MET EEN DIEP FLAP

De DIEP flap is de standaardtechniek om een borst met eigen weefsel te reconstrueren. DIEP staat voor Deep Inferior Epigastric Artery Perforator. De DIEP flap bestaat uit huid- en vetweefsel genomen uit de buikregio onder de navel. De buikspieren worden intact gelaten waardoor geen buikwandverzwakking optreedt.

De consultatie voor een DIEP flap

Wanneer men een borstreconstructie overweegt zal met u nagegaan worden of u kandidate bent voor een DIEP flap borstreconstructie. Uw medische voorgeschiedenis wordt genoteerd alsook eventuele radiotherapie behandeling. We kijken naar het gewenste borstvolume en onderzoeken of we voldoende buikweefsel (huid- en vetweefsel) onder de navel kunnen verwijderen om de borst te reconstrueren. Belangrijk hierbij is dat er voldoende laxiteit moet zijn ter hoogte van de buik om een wondnaad te maken die zo weinig mogelijk spanning geeft of ongemak voor de patiënte. Indien u in aanmerking komt voor een DIEP flap zal de chirurg een angio CT scan onderzoek aanvragen. Dit onderzoek gaat de bloedvaten in kaart brengen ter hoogte van de buikregio en geeft de chirurg een mooi beeld van de kwaliteit en het verloop van deze bloedvaten (ook wel perforanten genoemd). Na radiotherapie moet er minstens een jaar gewacht worden vooraleer een borstreconstructie uit te voeren.

Voordeel van een DIEP flap

Met uw eigen weefsel wordt een natuurlijke borst gereconstrueerd. In één operatie kan de volledige borst gereconstrueerd worden. Indien huid ontbreekt na een eerdere borstamputatie kan ook de huid hersteld worden met de DIEP flap. De nieuwe borst oogt natuurlijk en voelt warm aan. Een onmiddellijke reconstructie op het moment van de borstamputatie bewaart de huid. Een laattijdige reconstructie bestaat eveneens uit het reconstrueren van de huid. Vanuit zuiver technisch oogpunt heeft de DIEP flap mooie bloedvaten die gehecht kunnen worden aan de bloedvaten naast het borstbeen.

Nadeel van een DIEP flap

Er wordt een bijkomend litteken geplaatst in de bikinilijn omdat weefsel verwijderd wordt uit deze regio. Zwaarlijvige patiënten hebben een hoger risico op problemen. Dit kan zich uiten door een slechte wondheling ter hoogte van de buik of door het optreden van verhardingen ter hoogte van de gereconstrueerde borst (vetnecrosis). Roken is absoluut uit den boze gezien het praktisch steeds voorkomen van slechte heling bij rokers. De DIEP flap is niet mogelijk bij magere patiënten. Men dient steeds voor ogen te houden dat de wondnaad ter hoogte van de buik zonder spanning dient gesloten te worden. Dit om last op lange termijn te vermijden.

Mogelijke verwikkelingen

Mogelijke complicaties bij een DIEP flap zijn trombose vorming (bloedklonter) in de bloedvaten (5%), volledig verlies van de flap (1 - 2 %), deels afsterven van de flap (vetnecrosis) (5%), wondproblemen buik of borst. Complicatie risico is duidelijk verhoogd bij zwaarlijvigheid of na bestraling. Roken is absoluut verboden en verhoogt sterk het risico op complicaties. Actief roken is een tegen indicatie om de ingreep uit te voeren.

Risico groepen voor complicaties zijn:

 • rokers
 • zwaarlijvigheid
 • diabetes
 • systeemziekten
 • stollingsaandoeningen
 • voorgeschiedenis van radiotherapie
 • recente chemotherapie

Verloop van een DIEP flap ingreep

Wanneer men voldoende volume heeft ter hoogte van buikregio (huid- en vetweefsel) kan men in aanmerking komen voor een DIEP flap procedure. De chirurg zal eventuele alternatieven bespreken op de raadpleging. Voor de ingreep zal men een CTscan onderzoek plannen om te kijken of de bloedvaten ter hoogte van de buikwand van goede kwaliteit zijn. Een DIEP flap kan gebruikt worden voor een éénzijdige borstreconstructie maar ook voor een beiderzijdse (bilaterale) borstreconstructie. De operatieduur voor een éénzijdige ingreep is ongeveer 4 tot 6 uren. Voor een beiderzijdse reconstructie kan dit uitlopen tot 8 uren. Bij een DIEP flap procedure wordt gebruik gemaakt van microchirurgie. In de DIEP flap zitten een aanvoerend en afvoerend bloedvat. Deze bloedvaten worden gekoppeld met hechtingen aan de bloedvaten die naast het borstbeen lopen. Omdat de bloedvaten een kleine diameter hebben gebeurt dit onder de operatiemicroscoop. De opname in het ziekenhuis spreidt zich over een vijftal dagen. De revalidatie na een DIEP flap wordt standaard vastgelegd op zes weken. Uiteraard verschilt dit van patiënt tot patiënt. Men moet gedurende die periode overdreven inspanningen mijden; geen spanning zetten op de buik of borst.

 • operatieduur: 4 tot 6 uren
 • verblijf ziekenhuis: 4 tot 5 dagen
 • herstelperiode: 6 weken
 • autorijden: na 2 weken
 • sport: na 6 weken

Voorbeeld van een onmiddellijke borstreconstructie met een DIEP flap. Op de plaats waar vroeger de tepel zat ziet men nu een stukje huid zitten. Dit is huid van de DIEP flap dat bewaard werd. Hiermee wordt later de tepel gereconstrueerd. Het stukje huid dient ook om de doorbloeding van de flap te beoordelen na de ingreep.

Voorbeeld van een laattijdige borstreconstructie na eerdere borstamputatie. Men ziet hoe het onderste deel van de borst bestaat uit nieuwe huid. Dit is de huid van de DIEP flap. De aantekeningen werden aangebracht net voor de tepelreconstructie om de juiste positie van de tepel te bepalen.

voor en na foto's

Bekijk enkele voorbeelden van een borstreconstructie met een DIEP flap.