Change language to ENGLISH

De chirurg laat een CT scan onderzoek uitvoeren van de buikwand (DIEP flap), rugregio (LUMBAR flap) of bilregio (SGAP flap). Dit onderzoek visualiseert de kleine bloedvaten (perforanten), het verloop ervan doorheen de spieren, hun ligging en grootte. Het toont eveneens aan of er sterke verlittekening is ter hoogte van deze zones na eerdere chirurgie waardoor de operatie soms niet mogelijk kan zijn. Door de kennis opgedaan door dit onderzoek verkort de operatieduur omdat de chirurg tijdens de ingreep niet moet gaan zoeken welke bloedvaten de beste zijn.

DIEP flap

Bij het plannen van een DIEP flap wordt een CT scan onderzoek gedaan van de buikwand. Dit onderzoek toont het verloop aan van de kleine bloedvaten die zich doorheen de rechte buikspier dringen en die uiteindelijk het onderhuidse vetweefsel en de huid van bloed voorzien. Men kan het aanvoerende (arterie) en afvoerende (vele) bloedvat goed visualiseren.

DIEP flap

Bekijk de CT animatie van een DIEP flap onderzoek.

LUMBAR flap

Bij een lumbar flap wordt een angio CT scan onderzoek uitgevoerd van de lage rugregio. Hiermee worden de lumbale bloedvaten (de perforanten) in kaart gebracht. Het onderzoek geeft een goed beeld weer van het kaliber van deze perforanten en zal beslissend zijn of een lumbar flap mogelijk is om de borst te reconstrueren.