Change language to ENGLISH

De borst staat symbool voor vrouwelijkheid. De wegname van de borst heeft een enorme impact op het zelfbeeld en zelfbehagen. Het belang van een goede borstreconstructie is overduidelijk. Het doel van een borstreconstructie is:

  • een esthetisch mooie borst
  • een borst die comfortabel aanvoelt
  • een borst die natuurlijk aanvoelt
  • een levenslang, stabiel resultaat
  • een borst met dynamiek
  • herstel van het zelfbeeld

De consultatie voor een borstreconstructie

Op de raadpleging worden uw wensen en verwachtingen besproken alsook de haalbaarheid. Men gaat de verschillende technieken bespreken die voorhanden zijn om de borst te reconstrueren. Daarnaast worden de mogelijke complicaties, het aantal ingrepen en de herstelperiode toegelicht. Men zal ook kijken of er eventueel een mogelijkheid bestaat om het gevoel in de borst te herstellen.

De keuze voor een borstreconstructie

De keuze om een borst te reconstrueren is een persoonlijke keuze waarover vaak heel lang is nagedacht. De confrontatie met de littekens na een borstamputatie is psychologisch zeer belastend voor de patiënten. De borst staat immers symbool voor vrouwelijkheid. Een reconstructie van de borst gaat het zelfbeeld en zelfvertrouwen herstellen. Uw chirurg kan u begeleiden om de geschikte techniek te kiezen om uw borst te reconstrueren. De uiteindelijke keuze voor een bepaalde techniek is het resultaat van een goed en uitgebreid overleg tussen u en de chirurg met wederzijds vertrouwen.

Welke technieken voor een borstreconstructie?

In essentie bestaan er twee technieken om de borst te reconstrueren: (1) een prothese of (2) lichaamseigen weefsel. De keuze voor een welbepaalde techniek hangt af van uw voorkeuren, uw anatomie en lichaamsbouw, uw gezondheidstoestand, medische behandelingen en eventuele risicofactoren. Binnen de reconstructieve chirurgie bestaat er een consensus dat "wat verwijderd werd" moet vervangen worden "door iets wat er zo goed mogelijk op lijkt". Dit is het "replace like with like" principe. De verwijderde borst wordt dus best door vetweefsel vervangen. Een borstklier vertoont gelijkenissen met vetweefsel. Als we een borst gaan reconstrueren moeten we het volgende voor ogen houden: esthetiek, gevoel, comfort en dynamiek. Volgende technieken kunnen aangewend worden om een borst te reconstrueren:


Borstreconstructie met eigen weefsel

Dit is de meest natuurlijke manier om een borst te reconstrueren. Men gaat de borst reconstrueren met eigen weefsel. Dit weefsel (huid- en vetweefsel) wordt met microchirurgie getransplanteerd naar de borstregio. Men noemt dit een (weefsel-) flap. Het resultaat is een natuurlijk ogende borst met levenslang resultaat. In onze praktijk zijn de meest frequente weefselflappen de DIEP-flap, de SGAP-flap en de LUMBAR flap. De DIEP flap gebruikt weefsel uit de buikregio (onder de navel), de SGAP flap is weefsel uit de bilregio en de LUMBAR flap is weefsel uit de lage rugregio (love handle regio).

Borstreconstructie met lipofilling

Deze techniek kent een aantal beperkingen. Het is enkel aangewezen om kleine volumes te reconstrueren. Bovendien zijn verscheidene ingrepen nodig om de borst langzaamaan op te bouwen met vetinjecties. Tussen iedere lipofilling sessie respecteren we telkens minstens drie maanden.

Hybride borstreconstructie

De hybride borstreconstructie gaat een prothese gebruiken én lipofilling om de borst te reconstrueren. Doel is om de impact van de prothese te minimaliseren door een deel van het volume toe te voegen aan de hand van vetinjecties. Het is een techniek die verscheidene stappen inhoudt.

Borstreconstructie met een prothese

Dit is eigenlijk de minst geschikte techniek om een borst te reconstrueren. Men gebruikt immers vreemd materiaal (de prothese) om de borst te maken. Indien men enkel een prothese gebruikt zal dit leiden tot verlittekening over verloop van tijd. De kans is dus groot dat de prothese ooit nog eens vervangen zal moeten worden door die verlittekening (kan leiden tot ongemak, pijnopstoten of misvormingen van de borst).

Borstreconstructie met eigen weefsel

Lees meer over de verschillende technieken om de borst te reconstrueren met eigen weefsel (de autologe borstreconstructie)

Borstreconstructie met lipofilling

Lees meer over de borstreconstructie met lipofilling, de voor- en nadelen.