Change language to ENGLISH

Borstreconstructie

Een borstreconstructie gaat de levenskwaliteit en het zelfbeeld verbeteren. Patiënten krijgen nog al te vaak weinig informatie over de mogelijkheden om een borst te reconstrueren. Zich goed en tijdig informeren over de mogelijkheden is noodzakelijk om te kijken wat mogelijk is want er bestaan verscheidene technieken om de borst te reconstrueren en niet slechts één unieke techniek.

Een borstreconstructie wordt uitgevoerd om het borstvolume te herstellen. Men gaat niet zomaar een volume herstellen, men moet een borstvolume reconstrueren dewelke esthetisch mooi oogt (net zoals de oorspronkelijke borst), natuurlijk en warm aanvoelt, comfortabel aanvoelt voor de patiënte, duurzaam is en dynamisch is (de borst beweegt mee met de positieveranderingen van het lichaam).

Technieken in borstreconstructie

In essentie bestaan er twee technieken om de borst te reconstrueren: (1) een prothese of (2) lichaamseigen weefsel. De keuze voor een welbepaalde techniek hangt af van uw voorkeuren, uw anatomie en lichaamsbouw, uw gezondheidstoestand, medische behandelingen en eventuele risicofactoren. Binnen de reconstructieve chirurgie bestaat er een consensus dat "wat verwijderd werd" moet vervangen worden "door iets wat er zo goed mogelijk op lijkt". Dit is het "replace like with like" principe. De verwijderde borst wordt dus best door vetweefsel vervangen. Een borstklier vertoont gelijkenissen met vetweefsel.

Borstreconstructie met eigen weefsel

Dit is de meest natuurlijke manier om een borst te reconstrueren. Huid- en vetweefsel (een "weefselflap") wordt met microchirurgie getransplanteerd naar de borstregio.

Borstreconstructie met lipofilling

Lipofilling is aangewezen om kleine borstvolumes te reconstrueren en meerdere ingrepen zijn noodzakelijk.

Hybride borstreconstructie

De hybride borstreconstructie gaat een prothese combineren met lipofilling. Doel is om de impact van de prothese te minimaliseren door een deel van het volume toe te voegen aan de hand van vetinjecties.

Borstreconstructie met een prothese

Dit is de minst geschikte techniek om een borst te reconstrueren. Men gebruikt immers vreemd materiaal (de prothese) om de borst te maken. Indien men enkel een prothese gebruikt zal dit leiden tot verlittekening over verloop van tijd.