Change language to ENGLISH

Een tepelreconstructie gebeurt zonder het transplanteren van weefsel. Ter plaatse wordt de huid volgens een specifiek patroon ingesneden en nadien gehecht met oplosbare hechtingen.

Tepelreconstructie

Bij het plannen van een tepelreconstructie wordt een patroon afgetekend op de huid net op de plaats waar de nieuwe tepel moet komen. De chirurg zal dit net voor de ingreep aftekenen met de patiënte in rechtstaande positie. Er moet een mooie symmetrie zijn met de andere borst. De huid wordt ingesneden behalve op één plaats waar de bloedvoorziening loopt. Nadien wordt er dieper ingesneden en worden drie huidflapjes gemaakt die in elkaar gehecht worden met resorbeerbare hechtingen. De basis van de nieuwe tepel wordt ook ingehecht en hierover komt een beschermend verband. Dit verband wordt verwijderd na een week.

.

Tepeltatoeage

Na de tepelreconstructie kan de tepeltatoeage plaatsvinden. Dit gebeurt met een dermatopigmentatie. Een tepeltatoeage mag uitgevoerd worden een drietal maand na de tepelreconstructie eens alle wondjes goed genezen zijn. Een tepeltatoeage is een medische tatoeage en wordt best uitgevoerd door iemand met kennis van zaken. Men gaat ook samen met u een specifiek kleur uitkiezen waarmee de tepel getatoeëerd wordt.

Aftekenen van het tepelhof

Men gaat het tepelhof markeren rond de gereconstrueerde tepel. Een tepelhof heeft een diameter van 42 mm (anatomisch gezien). Enkele kleurpigmenten worden aangebracht om de kleur te beoordelen en samen met u uit te kiezen.

Men kan eveneens met een 3D techniek accenten en schaduwen creëren en zo de natuurlijke tepel zoveel mogelijk na te bootsen. Het verschil tussen beide tepels is nauwelijks zichtbaar.

Alle naaldjes zijn steriel en wegwerp, de pigmenten zijn conform de Europese wetgeving.

Aanbrengen van de pigmenten

Na het bepalen van de kleur en het aftekenen kan men de eigenlijke tatoeage uitvoeren. Met deze techniek worden pigmenten ingebracht (dermatopigmentatie). Indien nodig kan lokale verdoving geïnjecteerd worden indien men nog gevoeligheid heeft in de nieuwe tepel of de huid errond.

De tepeltatoeage

Na het beëindigen wordt een verband aangebracht. De kleur zal progressief vervagen. Over het algemeen wordt na enkele weken een tweede (inbegrepen) sessie ingepland om een stabiel resultaat te bekomen. Omdat dit een medische tatoeage is zal de tatoeage na enkele jaren eens moeten herhaald worden (2 tot 5 jaar).