Change language to ENGLISH

De lumbar flap is een alternatief voor de DIEP flap. Voordelen zijn een goede kwaliteit van het vetweefsel, mogelijkheid tot herstel gevoel en een mooie vorm van de nieuwe borst. Bekijk onderstaande foto's om een goed beeld te krijgen van de ingreep.

ANATOMIE

Ter hoogte van de lage rugregio lopen er enkele constante bloedvaten (perforanten) die een zone bevloeien ter hoogte van de love handle regio. Deze bloedvaten hebben een constante locatie en zijn makkelijk te lokaliseren met een Doppler onderzoek. Wij verkiezen eveneens om voor de ingreep een angioCT scan onderzoek uit te voeren om de kwaliteit en grootte van deze bloedvaten in kaart te brengen.

WAT?

De lumbar flap verwijdert huid- en vetweefsel uit de lage rugregio. De kwaliteit van het vetweefsel in deze regio is optimaal om een mooie, natuurlijke borst te reconstrueren. De lumbar flap is technisch een wat moeilijker flap en vereist expertise in microchirurgie en specifiek in het verwijderen van deze flap. Het bloedvat dat wordt meegenomen met de lumbar flap is kort en heeft een kleine diameter (2 mm). Dit maakt de ingreep technisch moeilijker. Een groot voordeel van deze flap is dat er (lange) huidzenuwen kunnen meegenomen worden waardoor het gevoel in de nieuwe borst kan hersteld worden. Het finale litteken loopt horizontaal boven de bilregio.

CHIRURGISCHE BENADERING

De patiënte wordt initieel in buikig gepositioneerd om de lumbar flap te verwijderen uit de lage rugregio (love handle regio). Eens de flap verwijderd is en de wonde gesloten wordt de patiënte voorzichtig in ruglig gedraaid om de feitelijke borstreconstructie uit te voeren.

CHIRURGISCHE TECHNIEK

De lumbar flap bestaat uit huid en onderhuids vetweefsel. Een klein en kort aanvoerend (arterie) en afvoerend (vele) bloedvat zijn hieraan verbonden. Dit bloedvat moet nu opnieuw aangeschakeld worden aan de bloedvaten ter hoogte van de borstkas om de lumbar flap terug van bloed te voorzien. Door de korte lengte van dit bloedvat is dit technisch zeer moeilijk. Dit is de reden waarom een extra stuk bloedvat uit de liesregio wordt genomen om dit kleine, korte bloedvat te verlengen. Op die manier verloopt de ingreep makkelijker en is er minder risico op falen door spanning op het bloedvat.

SUPERMICROCHIRURGIE

Met een operatiemicroscoop wordt dit bloedvat uit de lies gehecht aan het korte bloedvat van de lumbar flap. Dit is een cruciale stap in de ingreep en vergt expertise in supermicrochirurgie.

De video toont de hechting (anastomose) tussen het kleine bloedvat van de flap en het bloedvat genomen uit de liesregio. Een vierkantje op de groene achtergrond heeft een lengte van 1 mm.

DE FEITELIJKE BORSTRECONSTRUCTIE

Eens het bloedvat uit de lies gehecht werd aan het korte bloedvat van de lumbar flap wordt alles naar de borstkas verplaatst en worden de bloedvaten gehecht aan de bloedvaten die naast het borstbeen lopen.