Change language to ENGLISH

Een weefselexpander (borstexpander) is een soort "opblaasbare" prothese. Het is een tijdelijke oplossing om de huid van de borst open te houden.

Wat is een borstexpander?

Een expander zal geplaatst worden als een tijdelijke oplossing. Doel is de huid van de borst open te houden net na een onmiddellijke wegname van de borst. Bij patiënten die vroeger een mastectomie of borstamputatie ondergingen kan een borstexpander ook geplaatst worden om de huid opnieuw open te rekken (te expanderen).

Wat zijn de risico's van een borstexpander?

Een borstexpander bestaat uit materiaal opgebouwd uit silicone (vergelijkbaar met een klassieke borstprothese). Vergelijk het met een prothese maar dan zonder de siliconegel binnenin de prothese. Het is als het ware een opblaasbare ballon. Het plaatsen van vreemd materiaal houdt altijd een risico op infectie in (vooral in eerder bestraalde huid). Om te vermijden dat de expander verschuift wordt deze vastgehecht met behulp van silicone "lipjes" of "suture tabs" (zie foto).

Hoe expandeer je de expander dan?

De expander wordt meestal in "lege" toestand geplaatst. Dit doen we om tractie of spanning op de wondnaad te vermijden. Eens de wondnaad goed genezen is na een 2 tot 3 weken gaan we de expander opblazen door de expander aan te prikken via een speciale "poort". Na het aanprikken gaan we steriel water injecteren in de expander om deze op te blazen. We gaan de expander geleidelijk aan opblazen in verschillende sessies, meestal met een tussentijd van een week. Op de foto ziet u die "poort" bovenaan (ronde verharde cirkel).