Change language to ENGLISH

Bij het verouderingsproces in het gelaat gaat volume verloren en zullen de contouren van het gelaat een "doorhangend" aspect krijgen. Een gelaatsverjonging bestaat uit het toevoegen van volume dmv lipofilling én het herstellen van de contouren door een lifting uit te voeren. Het gaat hem niet zozeer over het liften van de huid maar over het liften van de onderhuidse structuren. Doel is een natuurlijk resultaat te bekomen met zachte gelaatscontouren. De keuze voor een facelift is een zeer persoonlijke keuze.

Een facelift kan enkel met chirurgie uitgevoerd worden. De zogenaamde minimaal invasieve methodes gaan nooit dezelfde resultaten opleveren (draadjes, injecties).

Het gelaat veroudert met verlies van volume en vermindering van de huidelasticiteit. Hierdoor krijgt het gezicht een rechthoekig aspect in plaats van het jeugdige ovaalvormige voorkomen. De huid zakt immers langs de kaaklijn naar beneden en dit uit zich in een onregelmatige contour van de kaaklijn met huidoverschot onder de mondregio. Ook de groeven tussen de neus en de mondhoek worden dieper. Onder de ogen uit zich dit door volumeverlies en een vermoeid overkomen. Ter hoogte van de bovenste oogleden uit verminderde huidelasticiteit zich door overhangende huid. De wenkbrauwen verliezen steun en zakken naar beneden. Belangrijk is het gelaat harmonieus en in evenwicht te verjongen. Een verjonging van één bepaald deel van het gelaat zal het verouderde deel sterk accentueren.

Bloedverdunners dienen gestopt te worden voor de ingreep evenals NSAID.

De ingreep vindt plaats onder volledige verdoving. Via een insnede voor het oor en in de haarlijn worden de huid losgemaakt van de onderliggende weefsels (de SMAS weefsels). De SMAS is verantwoordelijk voor de contouren van het gelaat. De SMAS kan gelift worden waarbij de kaaklijn en halsregio verjongen (MACS lift techniek). Eveneens gebeurt dikwijls een plicatuur van de SMAS; het overhechten en aanspannen van de SMAS. Bij een sterk doorhangende hals kan het litteken doorlopen achter het oor tot in de haarlijn. Omdat de SMAS niet losgemaakt wordt van de onderliggende spieren is er een sterk verminderd risico op zenuwletsels of nabloeding. De ingreep wordt dikwijls aangevuld met een correctie van het onderste en bovenste ooglid (blepharoplastie), met een lipofilling of vetinjecties ter hoogte van de wangregio (malaire regio) of de fijne en diepere rimpels of met een correctie van de wenkbrauwen.

Na de ingreep wordt een steunverband aangelegd voor uw comfort en om de zwelling wat te anticiperen. Dit wordt gedurende twee weken gedragen. Roken is absoluut verboden voor de ingreep en na de ingreep; het risico op wondproblemen en afsterven van de huid is te groot bij rokers. Douchen mag daags na de ingreep. Het litteken geneest goed en de hechtingen worden verwijderd na 10 dagen. Wondzorg en huidverzorging worden voorgeschreven.

Nabloeding is mogelijk evenals infectie. Slechte wondheling komt voornamelijk voor bij rokers waarbij zelfs huidnecrosis kan ontstaan. Roken is absoluut verboden en dient 6 weken op voorhand gestopt te worden. Onregelmatigheden na de ingreep kunnen ook voorkomen die over verloop van tijd verdwijnen. Het risico op zenuwbeschadiging is bestaande maar met deze techniek wordt dit verminderd. Er kan ook voorbijgaande gevoelloosheid zijn in bepaalde gebieden van het gelaat. Seroma vorming is zeldzaam maar kan indien diepere dissectie wordt uitgevoerd.